Programmeren

mobiliteit, verkeer en logistiek

In de programmeerfase worden kansen en uitdagingen per gebied in kaart gebracht, zodat de strategie gebiedsgericht wordt en vertaald naar integraal programmeren waarbij de koppeling wordt gelegd tussen beleid en uitvoering. Bij de aanleg van mobiliteitshubs bijvoorbeeld, worden locaties geselecteerd waar OV-knooppunten kunnen worden versterkt en Smart Mobility-oplossingen kunnen worden toegepast. Op basis van karakteristieken van wijken wordt geprioriteerd.

Gebiedsfuncties

De mogelijkheden voor het toepassen van STOMP verschillen per gebiedstype. Er zijn verschillen in gebiedsfuncties, bereikbaarheid en stedenbouwkundige opzet. In de ene wijk kan beter worden ingezet op nabijheid, terwijl een andere wijk zich leent voor deelmobiliteit. Door op programmaniveau maatregelen slim te bundelen, zoals parkeerbeleid en autodelen in dezelfde wijken of nabij mobiliteitshubs, kunnen we synergieën creëren die STOMP-principes (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, MaaS en Privé-auto) versterken.

Werkgeversaanpak

In de programmering worden ook werkgevers actief betrokken: een werkgeversaanpak stimuleert werkgevers om mobiliteitsalternatieven aan te bieden en duurzame vervoersmiddelen te promoten, zoals de fiets of openbaar vervoer. Tot slot worden budgetten toegewezen aan de programma’s die afgestemd zijn in de tijd waardoor synergie ontstaat en de kansen benut worden om werk met werk te maken.

Inspiratie

Publicaties en hulpmiddelen


Klik hier voor een totaaloverzicht van alle publicaties rond programmeren voor dit thema

Platform ISOR

In Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (ISOR) komen gemeenten, Rijksoverheid en kennisinstellingen samen om de professionalisering van integrale samenwerking en aanpak van de openbare ruimte aan te jagen en te versnellen.

Naar website